Veilig ondernemen

Het kan haast niet anders of iedere bestuurder, iedere (hr-)manager, iedere medezeggenschapper worstelt ermee: hoe krijgen en houden we een sociaal veilig werkklimaat? Immers, de laatste jaren staan de kranten bol van incidenten rond grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Zo publiceerden de landelijke dagbladen er in 2023 maar liefst 1224 artikelen over. Vijf jaar daarvoor waren het er 377, en weer 5 jaar daarvoor 54. Gevolg van dit alles: veel bestuurders en managers voelen zich wat je noemt handelingsverlegen.

In essentie is dat goed nieuws. Het wijst erop dat we ons collectief meer dan ooit ervan bewust zijn dat gescheld, geschreeuw en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag niet langer te tolereren zijn. Als samenleving lijken we gevoeliger geworden voor wat kan en niet kan. Dat we zoiets als bully-gedrag en autoritair leiderschap niet meer accepteren is een goede zaak.

En toch is deze tijd(geest) ook lastig. Vooral als zich incidenten voordoen – een brandbrief van anonieme melders in de krant, om maar iets te noemen – dan zit u als bestuurder toch maar mooi met de handen in het haar. En voor u het weet schiet de hele organisatie in een kramp.

Prof. dr. Aukje Nauta, zelfstandig organisatiepsycholoog en bijzonder hoogleraar te Leiden, gaat op expeditie met bestuurders en (hr-)managers die uit de kramp willen komen. En meer dan dat: onder haar begeleiding ga je op (actie)onderzoek uit hoe je een organisatieklimaat bouwt dat niet alleen sociaal veilig is, maar bovenal sociaal inspirerend. Een klimaat waar zoveel bezinning, samenwerking en inspiratie heerst, dat jouw organisatie ook nog eens een magneet vormt voor mensen die met hart en ziel bij u willen (blijven) werken.

De expeditie in grote lijnen:

· Zes bijeenkomsten van 1 dag verdeeld over een jaar.

· Doelgroep: minimaal 8, maximaal 16 bestuurders en (hr-)directeuren.

· Doel: via de methode van actieonderzoek samen leren hoe je een sociaal inspirerende organisatie bouwt en onderhoudt.

· Werkwijze: combinaties van lezingen, dialoogwerkvormen, intervisie en diverse (innovatieve) oefeningen, inclusief het geleerde toepassen in de eigen organisatiepraktijk en samen werken aan een manifest ‘Van sociale veiligheid naar sociale inspiratie’.

Meer over Aukje Nauta
Aukje Nauta is organisatiepsycholoog,
docent, spreker en schrijver. Haar jongste boek is Nooit meer doen alsof. Aan
de Universiteit Leiden is ze bijzonder hoogleraar organisatiepsychologie, een
leerstoel mogelijk gemaakt door opleidingsinstituut Sioo. Tot 2022 was ze
partner van Factor Vijf Organisatieontwikkeling. Werkte bij TNO en Randstad en
was vier jaar lang kroonlid van de SER.

Neem hier contact op voor meer informatie.